Ο frontman των Depeche Mode Dave Gahan μιλά αποκλειστικά στον Red 96.3 και τον Χρήστο Παπαδά!

Λίγες μέρες πριν ανέβει στη σκηνή του Terra Vibe Park την Τετάρτη 17 Μαΐου, ο τραγουδιστής του κορυφαίου βρετανικού συγκροτήματος μοιράστηκε με τον Χρήστο Παπαδά τις σκέψεις του γύρω από την μουσική βιομηχανία του σήμερα, την έκθεση στο κοινό, τον νέο δίσκο, την πνευματικότητα, τη θρησκεία και άλλα πολλά.

Ακολουθεί video και ελεύθερη μετάφραση των ερωτήσεων και απαντήσεων. Άκου αποσπάσματα της συνέντευξης στον αέρα του Red 96.3!

Τι περιλαμβάνει η περιοδεία σας Global Spirit Tour;
Σχεδιάζουμε ένα πολύ μεγάλο και πολύ φιλόδοξο show, θα παίξουμε σε μεγάλα στάδια το επόμενο καλοκαίρι και έχουμε και αυτή τη φορά τη βοήθεια του Anton Corbijn στο κομμάτι των visuals, σε συνεργασία με την ομάδα που κάνει τα φώτα και το design. Δουλεύουμε μαζί προκειμένου να πετύχουμε το καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα για τα καινούργια μας τραγούδια -αλλά και τα παλιότερα. Η συναυλία θα περιλαμβάνει μερικά κομμάτια από τον νέο μας δίσκο, “Spirit” -μας αρέσει πάντα να παρουσιάζουμε την νέα μας δουλειά, για να βλέπει το κοινό νέα πράγματα από εμάς- αλλά, φυσικά, και όλα τα αγαπημένα παλιότερα τραγούδια που θέλει να ακούσει ο κόσμος. Προσπαθούμε να ευχαριστούμε όσο το δυνατόν περισσότερους, παίζοντας όλα τα κομμάτια που είναι σημαντικά για τους fans μας -αλλά και για εμάς τους ίδιους- και απολαμβάνουμε να τα παίζουμε ζωντανά.

Ποια είναι η άποψή σου για τη μουσική του σήμερα, σε σχέση και με τον τρόπο που γίνεται πλέον η διανομή της μουσικής, την κυριαρχία του Internet κτλ;
Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει πάρα πολύ ο τρόπος με τον οποίο ο κόσμος ακούει μουσική. Προσωπικά, εξακολουθώ να συλλέγω δίσκους, βινύλια, αλλά αγοράζω μουσική και ψηφιακά. Αν μου αρέσει πολύ κάτι, θα το τσεκάρω αρχικά στο iTunes και αν το άλμπουμ μου αρέσει πολύ, θα το αγοράσω και σε βινύλιο. Όταν ήμουν μικρότερος, όταν αποφάσιζα να αγοράσω έναν δίσκο, συχνά τον αγόραζα και σε κασέτα -για να μπορώ να το ακούω και στο αυτοκίνητο, μετά βέβαια ήρθαν τα CDs… Σίγουρα έχει αλλάξει πολύ ο τρόπος που ο κόσμος ακούει πια μουσική. Μπορεί κανείς πλέον να ακούσει πάρα πολλά πράγματα -είναι και το streaming… Δυστυχώς όμως, είναι λιγότερος ο κόσμος που πληρώνει για μουσική, που αγοράζει μουσική -πράγμα που φυσικά έχει συνέπειες για τα συγκροτήματα και τους μουσικούς. Είναι πολύ σημαντικό να πληρώνεσαι για τη δουλειά σου, για να μπορέσεις να συνεχίσεις να την κάνεις! Όπως συμβαίνει και σε κάθε άλλη δουλειά. Είναι σημαντικό να το καταλάβει αυτό ο κόσμος… Εγώ προσωπικά είμαι πολύ ευνοημένος, πολύ τυχερός. Έβγαλα πολλά λεφτά όλα αυτά τα χρόνια και δεν χρειάζεται να ανησυχώ για το βιοποριστικό (και είμαι ευγνώμων για αυτό). Αλλά για τους νέους μουσικούς και καλλιτέχνες είναι πάρα πολύ σημαντικό. Κάτι άλλο που έχει μεγάλη σημασία για τους νέους καλλιτέχνες είναι το να μπορούν να “στήνουν” τα πάντα μόνοι τους -να φτιάχνουν το δικό τους website, να διαθέτουν οι ίδιοι τα τραγούδια τους για streaming, να “χτίζουν” οι ίδιοι το κοινό τους και να κάνουν τον κόσμο να ενδιαφερθεί για τη μουσική τους. Και το πιο σημαντικό από όλα είναι να έχουν τη δυνατότητα να παίζουν τη μουσική τους live. Υπάρχουν λοιπόν και θετικά και αρνητικά στη μουσική βιομηχανία του σήμερα. Για να είμαι ειλικρινής, οι Depeche Mode πάντα κατάφερναν να μένουν έξω από όλο αυτό, να διαφέρουν. Και με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να επηρεάσουν νέους καλλιτέχνες -όχι μόνο μουσικά- ως προς το πόσο αξίζει να δοκιμάζεις να κάνεις τα πράγματα που θέλεις, δρώντας ανεξάρτητα.

Πώς αισθάνεσαι πάνω στη σκηνή; Νιώθεις ακόμα άγχος, μετά από τόσα χρόνια, πριν από μια live εμφάνιση;
Η σύντομη απάντηση είναι “ναι”. Υπάρχει άγχος, καμιά φορά αισθάνομαι πελαγωμένος. Βρίσκω τρόπους όμως να προετοιμάζομαι. Πριν από μια συναυλία, μου αρέσει για περίπου μία ώρα πριν το show να είμαι μόνος μου στα καμαρίνια και να μην μιλάω με κανέναν, για να μπορέσω να συγκεντρωθώ και να βγω έξω και να είμαι όσο το δυνατόν καλύτερος performer, για όλους εκείνους που έχουν έρθει να δουν το live. Μεταπηδάω σε μια άλλη πλευρά του εαυτού μου. Μετά βέβαια, μου παίρνει ώρες αφότου τελειώσει μια συναυλία να επανέλθω. Για να “μπω μέσα” στο performance, όμως, θα ‘λεγα πως μου παίρνει 2 ή 3 τραγούδια.

Εσύ σαν άνθρωπος απολαμβάνεις την ησυχία; (αναφορά στο τραγούδι των Depeche Mode “Enjoy The Silence”)
(Γέλια) Ναι, πάρα πολύ. Σήμερα περισσότερο από ποτέ. Αισθάνομαι πολύ ευτυχής όταν είμαι απολύτως ακίνητος. Και σε αυτήν την κατάσταση ακινησίας συχνά έρχονται και οι καλύτερες ιδέες!

Η λέξη πνεύμα σημαίνει ψυχή και, σύμφωνα με ορισμό του Αριστοτέλη, η ψυχή είναι εκείνη που δίνει ζωή στα φυσικά όντα. Θεωρείς πως το νέο σας άλμπουμ έδωσε νέα ζωή στην καριέρα των Depeche Mode; (αναφορά στο τελευταίο άλμπουμ των Depeche Mode, “Spirit”, που σημαίνει “πνεύμα”)
Σαν καλλιτέχνης, τα τελευταία 20 χρόνια, προσπαθώ ολοένα και περισσότερο να φτάσω σ’αυτό το σημείο ώστε να μπορώ να ακούω το πνεύμα μου και να μετατρέπω τα συναισθήματά μου σε μουσική, τραγούδι, στίχους, μελωδία -συχνά, βέβεια, τα λόγια ή οι μελωδίες είναι του Martin (Gore) ή κάποιου άλλου. Και πιστεύω πως στα αλήθεια ακούω κάτι: ένα πνεύμα, ένα συναίσθημα, μια ανώτερη δύναμη ή ό,τι είναι. Καμιά φορά καταφέρνεις να έχεις επαφή. Εγώ προσωπικά νομίζω πως το πετυχαίνω. Ειδικά επί σκηνής, το αισθάνομαι να με διαπερνά, μετατρέπεται σε κομμάτι της ερμηνείας. Αλλά παράλληλα, πιστεύω πως όλοι έχουμε ένα πνεύμα, μια ψυχή, και πρέπει να ακούμε πιο συχνά αυτά που μας λέει, παρά να ακούμε τον θόρυβο των πληροφοριών που μας δίνει ό,τι βλέπουμε, αγγίζουμε και ακούμε. Οι αισθήσεις μας δεν λένε πάντα την αλήθεια. Πρέπει να ακούς τι σου λέει το μέσα σου. Αυτό, νομίζω λέει πάντα την αλήθεια. Όχι πως το υπακούμε πάντα βέβαια, αλλά εκεί βρίσκεται η πρόκληση.

Το πνεύμα είναι επίσης μια λέξη που έχει διαφορετική σημασία σε κάθε θρησκεία. Εσύ είσαι θρήσκος; Προσεύχεσαι; Ποιος είναι ο προσωπικός σου Χριστός; (αναφορά στο τραγούδι των Depeche Mode, “Personal Jesus”)
Χμ… Πολλές ερωτήσεις. Είναι αρκετά προσωπικό θέμα η θρησκεία νομίζω… Ναι, προσεύχομαι. Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως πως πέφτω στα γόνατα και προσεύχομαι για κάτι ή σε κάποιον. Και δεν εξασκώ κάποια συγκεκριμένη θρησκεία. Αλλά πιστεύω στο πνεύμα και την ψυχή. Και πιστεύω πως αν καθίσεις ήρεμος και κάνεις διαλογισμό (ή όπως θες πες το) λαμβάνεις νέες πληροφορίες. Και δεν ξέρω από πού προέρχονται, αλλά το σύμπαν είναι ένα πολύ ισχυρό και μυστήριο μέρος. Δεν πιστεύω πως γνωρίζουμε και τόσα πολλά για αυτό. Οπότε είναι όμορφο καμιά φορά να κάθεσαι ήρεμος και να στήνεις αυτί. Εγώ πάντα προσπαθώ να έρχομαι πιο κοντά στους άλλους ανθρώπους, και μέσα από τη μουσική νομίζω το καταφέρνω. Σε προσωπικό επίπεδο, όχι και τόσο καλά. Αλλά το αποζητώ μόνιμα.

Μια τελευταία ερώτηση, με αφορμή τον φιλανθρωπικό οργανισμό Charity Water. Αν μπορούσες να αλλάξεις ένα πράγμα στον κόσμο -μόνο ένα- τι θα ήταν αυτό;
Να μπορούσαμε κάπως να συνυπάρξουμε όλοι μαζί ειρηνικά, να βρίσκαμε έναν τρόπο να μην χωριζόμαστε πια, να ζούσαμε ειρηνικά και να βοηθούσαμε όσους έχουν ανάγκη. Αυτό.