Νick Cave, Morrissey δέχονται επίθεση για την στάση τους ο πρώτος για τον καλλιτεχνικό αποκλεισμό του Ισραήλ και ο δεύτερος για την “αθώωση” των Weinstein-Spacey για σεξουαλικές παρενοχλήσεις

Δυο απο τις σημαντικότερες μορφές της ροκ μουσικής έχουν δεχθεί έντονη κριτική αυτές τις ημέρες απο τον μουσικό Τύπο αλλά και απο συναδέλφους τους για συγκεκριμένη στάση απέναντι σε πολιτικά και κοινωνικά θέματα. Πρώτα ο Nick Cave που έχει ανοίξει κόντρα με τον Roger Waters όταν ο δεύτερος του ζήτησε να μην παίξει στο Ισραήλ σεβόμενος τον καλλιτεχνικό αποκλεισμό της χώρας σε σχέση με την καταπίεση των Παλαιστίνιων. Ο Cave θεώρησε ότι λογοκρίνεται ενώ τόνισε ότι πάντα επιθυμούσε να παίξει σε “μια σπουδαία χώρα και λαό όπως του Ισραήλ”, ενώ ο Waters απάντησε “Nick, δεν πρόκειται για την μουσική σου αλλά για τα ανθρώπινα δικαιώματα”. Κριτική στην στάση του Nick Cave έχουν ασκήσει o Βrian Eno, οι Green Day και εφημερίδες όπως η γαλλική Liberation, η αγγλική Guardian και το Rolling Stone.

Από την πλευρά του,την Κυριακη 19 Νοεμβρίου, ο Morrissey χαρακτήρισε “άδικες” τις κατηγορίες εναντίον των Weinstein-Spacey για σεξουαλική παρενόχληση μιλώντας στο γερμανικό Spiegel: “Θα πρέπει να αναρωτηθείτε που ήταν οι γονείς του παιδιού. Λογικά το αγόρι θα είχε καταλάβει τι επρόκειτο να γίνει. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά όταν ήμουν σε αυτή την ηλικία δεν έμπλεξα ποτέ σε τέτοιες καταστάσεις. Ποτέ. Καταλάβαινα που μπορεί να οδηγήσουν τα πράγματα, ειδικά άμα είσαι στο υπνοδωμάτιο κάποιου. Δεν μου φαίνεται αληθές και νομίζω ότι άδικα κατηγορήθηκε ο Spacey». Ίδια και η άποψη του για τον μεγαλοπαραγωγό harvey Weinstein: «Θα πρέπει να αναρωτηθείτε αν τα θύματα είχαν καταλάβει τι πήγαινε να γίνει και συναίνεσαν, αλλά μάλλον δεν πέρασαν καλά και τώρα βγαίνουν και δηλώνουν ότι τους παρενόχλησε σεξουαλικά. Όμως άμα το είχαν απολαύσει και είχαν αποκτήσει και τεράστια καριέρα εξαιτίας αυτού, τίποτα δεν θα είχε ειπωθεί. Δεν μου αρέσει να γίνομαι κυνικός, είμαι κατά τις βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις βλέπεις τα γεγονότα και νομίζεις ότι το θύμα είναι απλά απογοητευμένο και όχι κακοποιημένο». Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που αντέδρασαν πολύ αρνητικά στις δηλώσεις του πρώην frontman των Smiths και οι Garbage που στον λογαριασμό τους στo Τwitter δηλώνουν αποτροπιασμό για όσα είπε, σημειώνουν ότι “Ο Morrissey έχει χάσει τα γεγονότα”  και καταλήγουν με ένα διπλό “F…k you Morrissey”…Σίγουρα θα υπάρξει συνέχεια σε όλα αυτά.

ΣΧΕΤΙΚΑ